25 g jäst
2,5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 tsk socker
3,5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
Så gör du:
- Smula ner jästen i en bunke.
- häll på vattnet,som ska vara cirka 37 grader varmt om de är färsk jäst,och lite varmare
- Rör ner övriga ingredienser och knåda ihop alltsammans till en deg. Om degen blir för lös så ta i ett par matskedar vetemjöl till.
- Låt degen jäsa i 15-20 minuter i skålen, med en handduk över.
- ta upp degen och kavla ut degen riktigt tunt, som pepparkaksdeg ungefär.Ha mycket vetemjöl på bakbordet, annars fastnar den.
- Forma dina knäckebröd som du vill ha dem.
- lägg försiktigt över knäckebröden på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter. Du måste passa dem hela tiden,för de blir snabbt brända! För att knäckebröden ska bli riktigt bra, kan du vända på dem efter cirka 5 minuter, men det är inte nödvändigt.
- Ta ut bröden och lått dem kallna utan handduk över!!!
- sedan är de färdiga att servera.
Förr i tiden brukade man ge hästarna knäckebröd i stället för havre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar